Osposobljavanje senzorskih analitičara meda
Program edukacije senzorske analize meda i obuke ocjenjivača meda
Program edukacije senzorske analize meda i obuke ocjenjivača meda u RH
- Uvodni tečaj u senzorsku analizu meda
- Tečaj usavršavanja u senzorskoj analizi meda (Razina I)
- Tečaj usavršavanja u senzorskoj analizi meda (Razina II)
1. UVODNI TEČAJ U SENZORSKU ANALIZU MEDA
Ciljevi
Tečaj ima za cilj podučiti tehniku kojom će se omogućiti objektivnije ocjenjivanje te prosudba kakvoće meda. Općenitije, njime će se omogućiti stjecanje znanja o novim pristupima u procjeni kakvoće meda kojima se omogućuje sagledavanje obilježja različitih vrsta meda u cilju što bolje njihove valorizacije, razvoj kriterija na temelju kojih se zasniva definiciranje kakvoće meda, uočavanje i ispravljanje grešaka načinjenih tijekom proizvodnog procesa kao i prikaz tehnologija pripreme meda za tržište te mogući sustavi ocjenjivanja.
Način provedbe
Uvodni tečaj je namijenjen za manji broj sudionika (najmanje 15 polaznika), traje 28 sati i odvija se tijekom četiri dana.
Didaktički sadržaj
> teoretska predavanja (sastav, značajke, tehnologija proizvodnje, zakonodavstvo, tehnike degustacije meda, korištenje i uporaba meda;
> praktične vježbe (ukupno 12 različitih vježbi i testova uz repeticije):
Uvodni tečaj ne uključuje testove za provjeru uspješnosti; na kraju tečaja dobiva se potvrda o sudjelovanju polaznicima koji su sudjelovali u najmanje ¾ predviđenog sadržaja pri čemu je obaveznio učestvovanje na vježbama memoriziranja mirisnih i okusnih karakteristika uniflornih vrsta meda.
2. TEČAJ USAVRŠAVANJA U SENZORSKOJ ANALIZI MEDA (RAZINA I)
Ovom tečaju se može pristupiti samo nakon, najmanje 3 mjeseca ranije završenog Uvodnog tečaja
Ciljevi
Tečaj omogućava osobama, prethodno educiranim u senzorskoj analizi meda (Uvodni tečaj), da prizovu sjećanju glavne mirisne i okusne reference vezane za uniflorni med kao i obnavljanje njihovih kompetencija.
Način provedbe
Tečaj usavršavanja I razine namijenjen je manjem broju polaznika (najmanje 15 polaznika) u trajanju od 21 sata tijekom 4 dana.
Didaktički sadržaj
> teoretska predavanja (osnovni principi senzorske analize, tehnike kušanja, senzorska analiza meda u praksi, ocjena kakvoće u laboratoriju i na terenu, natjecanja, ocjene, panel)
> praktične vježbe (10 prilagođenih testova i vježbi uz višestruke repeticije)
Tečaj usavršavanja I razine ne uključuje testove za provjeru uspješnosti. Međutim, polaznik može provesti autovalidaciju vlastite izvedbe na osnovi uputstava koja će mu biti prikazana na početku tečaja od strane predavača. Na kraju tečaja izdaje se potvrda o sudjelovanju polaznicima koji su sudjelovali u najmanje ¾ predviđenog sadržaja.
3. TEČAJ USAVRŠAVANJA U SENZORSKOJ ANALIZI MEDA (RAZINA II)
Ciljevi
Perfekcioniranje informacija i usavršavanje repertoara senzorskih informacija te selekcija polaznika koji su pokazali najbolje rezultate za sudjelovanje na natjecanjima u RH
Način provedbe
Tečaju se može pristupiti samo nakon što je pohađan Tečaj usavršavanja I razine najmanje četiri mjeseca ranije. Tečaj usavršavanja II razine namijenjen je manjem broju polaznika (najmanje 15 polaznika) u trajanju od 21 sata tijekom tri radna dana.
Tečaj se dominantno sastoji od praktičnih testova i finalnih vježbi kušanja kako bi se provela selekcija polaznika na osnovi prikazanih rezultata (zadržavanje mirisno-okusnih referenci glavnih uniflornih medova, kapacitet diskriminacije, sposobnost deskripciije, teorijska znanja o informacijama iz prethodnih modula)
Didaktički sadržaj
> ponovni pregled svih hrvatskih uniflornih vrsta meda (najmanje 14)
> ispitni testovi (9 zahtjevnih različitih testova):
Na kraju tečaja izdaje se potvrda o sudjelovanju polaznicima koji su sudjelovali u najmanje ¾ predviđenog sadržaja. Za svaki test se izdaje ocjena uspješnosti. Polaznici koji su premašili određenu razinu uspjeha mogu se angažirati za sudjelovanje na natjecanjima u RH.